Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Reif möttes av ett jätteporträtt på sig själv utanför sin nya arbetsplats: ”Inte jag som satt upp den”, skrattar han. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Han är Gävles nya chefsdirigent – hyllar symfoniorkestern

Publicerad

Under fredagskvällen är det premiär för Gävle symfoniorkesters nye chefsdirigent Christian Reif. Och han ser fram emot att ta sig an musikaliska utmaningar med sin nya orkester.

– Det är inte jag som satt upp den där, säger Christian Reif och skrattar. Utanför sin nya arbetsplats i Gävle möter den nye chefsdirigenten en jättebild på sig själv.

Dags för premiärkonsert

Gävle symfoniorkester och Christian Reif har visserligen känt på varandra tidigare men nu är det dags för första konserten efter att tysken tillträtt som chefsdirigent. På programmet står musik av Borodin och Rachmaninoff liksom världspremiären av Lil Lacys Aurora.

– Jag har väldigt bred smak och älskar bra musik.

”En fenomenal orkester”

Christian Reif är internationellt erkänd men verkar entusiastisk inför att arbeta med sin nya orkester.

– Det är en fenomenal orkester, jag vill att alla i världen ska känna till den, säger Christian Reif.

Undrar du över Christian Reifs favoriter i den klassiska genren – kolla i klippet. Där berättar han också om vad som utmärker en bra dirigent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.