Folkets hus förr. Foto: Privat

Nostalgi i Hedesunda

Publicerad

Lennart Zetterberg hade ett hundratal bilder av Hedesunda spridda i olika mappar och lådor och ville få ett sammanhang. Då kom idén om att göra en film av stillbilderna till honom, en film som väntas dra ett fullt folkets hus till helgen.

Filmen Hedesunda förr och nu bygger på 120 stillbilder från olika tidsepoker som spinner över två hundra år. Lennart Zetterberg som gjort filmen är egentligen förtidspensionerad mediaarbetare men har under flera månader lagt ned ett heltidsjobb på detta.

Han har samlat ihop bilder från orten, tagit nya, letat fakta och satt ihop allt till en sammanhängande historia. 

–Det är kul att kunna visa andra hur det sett ut i Hedesunda genom åren, förhoppningsvis får man lite minnen och aha-upplevelser när man ser filmen. Sen ska vi självklart dricka kaffe efteråt och prata minnen med varandra, säger Lennart.

Ing-Marie Nordlings hus förr. Foto: Privat

Ing-Marie Nordling är Lennarts gamla lärarinna och hon har länge bott i ett av huset som är med i filmen.

–Min morfar byggde det här huset 1921 och sedan dess har det varit allt möjligt här; frisörsalong, fotobutik, begravningsbyrå och kiosk till exempel, minns hon.

På lördag har Lennarts film världspremiär på Folkets hus i Hedesunda och det mesta tyder på att det blir många gäster.

–Folk har redan visat ett fantastiskt stort intresse, det kommer säkert bli fullt hus, säger Lennart Zetterberg.

Restaurang Napoli förr. Foto: Privat
Restaurang Napoli nu. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.