Nils-Olof Nilsson är ny chef för individ- och familjeomsorgen i Nordanstigs kommun. Foto: Privat

Nya chefen: ”Kaos i socialtjänsten”

Publicerad

Nils-Olof Nilsson har haft arbetet som chef för individ- och familljomsorgen i Nordanstigs kommun i en månad. Tidigare har han haft liknande jobb på flera platser, som konsult. Något av det första han möts av på nya jobbet är ett larm från personalen om att de inte klarar av sitt uppdrag, på grund av personalbristen.

– Problemet, som finns på många platser, är dels att rekrytera socionomer men framförallt att få människor att stanna kvar. Det är lite kaos i socialtjänsten i Sverige, så är det i Nordanstig också, säger Nils-Olof Nilsson.

Klarar inte sitt uppdrag

I rapporten skriver skyddsombudet att personalen inte kan utföra sina lagstadgade uppgifter.

– Jag tror inte att någon socialtjänst i landet kan säga att vi helt löser vårt uppdrag efter lagboken. Det gör inte saken bättre. Vi ska göra det lagstiftarna ålagt oss att göra, säger Nils-Olof Nilsson.

Ärliga ambitioner ska locka personal

Han vill lösa situationen framåt genom att sätta upp en tydlig plan för personalen, befintlig och kommande, vart han vill ta organisationen.

– Min erfarenhet är att många socialtjänster jobbar för kortsiktigt, i panik. Jag har tänkt knyta an till den här organisationen och genomföra ett långsiktigt arbete. Jag behöver göra ramverket för det vi jobbar med tydligt och lättarbetat. Om man i en rekrytering ärligt beskriver hur det ser ut och vart vi ska, kan det locka människor som vill vara med och utveckla saker, säger Nils-Olof Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer