Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med ut på jakt efter invasiva sniglar i Järvsta

Häng med ut på jakt efter invasiva sniglar i Järvsta

Publicerad

Den svarthuvade snigeln upptäcktes för första gången i Sverige 2019. Nu har den invasiva arten hittats även i Gävleborg och i dagarna har Länsstyrelsen gett sig ut på snigeljakt.

Den svarthuvade snigeln är relativt liten, cirka 4,5–6 centimeter lång och härstammar från Kaukasus. Den upptäcktes först i Västmanland men har numera spridit sig i landet.

Hjälp av spårhundar

I Gävleborgs län har den hittills upptäckts i Vallvik, Söderhamn och på tre platser i Gävle, koncentrerade till stadsdelen Järvsta. Därför gav sig länsstyrelsen under fredagen och lördagen ut på snigeljakt med hjälp av spårhundar.

– Om man tar och avlivar de vuxna innan de hinner lägga ägg kan man ganska effektivt motverka hela populationen, säger Sofie von Knorring, handläggare på Enheten för miljöanalys vid Länsstyrelsen.

Fotografera dem

Den svarthuvade snigeln är inte så stor och kan vara lätt att missa i trädgården. Den har ett svart huvud med andningshålet ganska långt bak jämfört med andra sniglar. Kroppen är gul-beige och kan uppfattas lite transparent eller glasaktig jämfört med andra.

– Är man osäker kan man fotografera den och rapportera in till invasivaarter.nu, säger Sofie von Knorring

I klippet kan du hänga med på snigeljakten i Järvsta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.