Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur viktigt är det att nå maxpoäng 2.0 på högskoleprovet? – Hör provtagarna i videoklippet: ”Jag är inte riktigt där” Foto: Stefan Larsson/SVT

Hur viktigt är det att få 2.0 på högskoleprovet? Hör vad provtagarna tycker

Uppdaterad
Publicerad

Att plugga för att få maxpoäng 2.0 på högskoleprovet går förmodligen inte, menar Christina Wikström, projektledare. Och för många av provtagarna ligger 2.0 långt bort – även om vissa drömmer.

– Till slut vill jag komma så nära som möjligt, säger Victor Alm Lagerby.

Under söndagen skrevs höstens högskoleprov. SVT träffade provtagare på Högskolan i Gävle vid lunch. Då var tre prov skrivna och många känslor bubblade.

– Nu har det passerat gränsen för när man vill prestera och nu vill man bara ta sig igenom det. Det är första högskoleprovet jag skriver och jag har fått en inblick i att jag måste studera mer inför nästa, säger Victor Alm Lagerby.

Många som SVT pratar med tycker att proven är svåra. Det kan innebära både press och stress.

– Det är väldigt jobbigt om man inte får de poäng som man vill ha. Då är det ett halvår till nästa prov, säger Linnea Hallqvist.

Men andra har helt andra, mer personliga mål. Hör om ett sådant i videoklippet högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.