Dygnsmedeltemperaturen måste understiga noll grader under minst fem dygn för att det, hos SMHI, ska klassas som meteorologisk vinter. Foto: Anders Sundin/SVT

På Eggegrund utanför Gävle blev det aldrig vinter

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har SMHI:s mätningar visat att en plats i Norrland gått från höst till vår – utan vinter emellan. Det är på ön Eggegrund utanför Gävle som det har varit ovanligt varm.

För att det ska räknas som meteorologisk vinter, enligt SMHI, så ska dygnsmedeltemperaturen understiga noll grader under minst fem dygn. Det har inte inträffat på Eggegrund den här säsongen.

– För en station som räknas in i Norrland så har vi aldrig upplevt det tidigare, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Möjligt att det inte blev vinter 1949

En brasklapp dock. Den nuvarande mätstationen på Eggegrund upprättades 1995. Innan dess gjordes mätningar på ön mellan 1881 och 1976, men den äldsta data som är digitaliserad är från 1949, och just det året var vintern ovanligt mild i området. SMHI vågar inte säga säkert, men 1949 är det möjligt att det inte heller blev någon vinter på Eggegrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.