Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var två stolta kommunpolitiker som tog de första spadtagen med guldskopa, i vad som är Nordanstigs största investering någonsin. Foto: Lari Honkanen/SVT

Här byggs framtidens äldreboende i Bergsjö – prislappen: 356 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen togs det första spadtaget för ett nytt äldreboende i Bergsjö. Något som Nordanstigs kommun beskriver som sin största satsning någonsin.

– Huset kommer att ha alla hjälpmedel, som taklyftar i varje rum, säger Lars Hed (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

En av grundbultarna bakom äldreboendet är att det ska vara enkelt för omsorgspersonalen att jobba där. I framtiden kommer omsorgspersonal att vara en bristvara och de som jobbar kommer att vara överarbetade. Därför byggs boendet med personalens behov i fokus.

Nya boendet får inspiration av Hälsingegårdarna

Boendet kommer bland annat få multifunktionella ytor med färgskalor från naturen och hälsingegårdarna, vinterträdgård samt en takterrass. Det kommer även finnas övernattningslägenheter för anhöriga.

– Det här känns väldigt bra. Vi har ju hållit på i ganska många år med att få till det här, men när vi väl satte ned foten så har det gått fort, säger Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Investeringen uppgår till 356 miljoner kronor. Boendet kommer att ha 96 vårdplatser och inflyttning beräknas ske under våren 2026.

Hör mer om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.