Hör Sofia Rohlin, Arbetsförmedlingens sektionschef i södra Hälsingland, berätta om vart framtidsjobben finns i länet. Foto: Robin Herzog /SVT

Här finns jobben i Gävleborg efter högskolan år 2024

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april är sista ansökningsdag till höstens högskole- och universitetsutbildningar och efter studierna ser konkurrensen om jobb mycket olika ut från bransch till bransch.

– Har man en utbildning som är riktad mot ett yrke så har man lättare att få jobb, säger Sofia Rohlin, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Södra Hälsingland.

Gävleborgs län följer generellt sett de nationella trenderna som visar att det om fem år kommer att vara minst konkurrens på arbetsmarknaden för de som valt att utbilda sig inom vård och omsorg, läraryrken och inom it-branschen.

Goda möjligheter till jobb finns till exempel för den som vill bli tekniker, civilingenjör, mjukvaru- och systemutvecklare, psykolog, barnmorska, sjuksköterska, läkare, tandläkare, socialsekreterare och systemanalytiker eller it-arkitekt.

– Jag tycker man ska ta de här tendenserna på allvar. Vill man investera i sig själv och en utbildning är det ganska skönt att veta hur utsikterna kommer se ut för att få jobb, säger Sofia Rohlin.

Svårare med kreativa yrken

Några av de yrken där konkurrensen kommer att vara stor om fem år är bland banktjänstemän, fastighetsmäklare, fotografer, journalister, grafiska formgivare, musiker, sångare, chefssekreterare, VD-assistenter och informatörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.