Här flyttas den 200 år gamla bygdegården i Undersvik

Publicerad

Hembygdsgården i Undersvik i Bollnäs kommun har fått ett nytt hem. Under onsdagen flyttades det 200 år gamla huset från sin nuvarande plats Ol-Mats till den nya tomten vid kulturplatsen Hans-Nils.

Efter tre år av planering, tillstånd och finansiering var det alltså på onsdagen äntligen dags för den stora flytten. Huset, som är byggd 1830, skänktes till Undersviks hembygdsföreningen 1970 med ett markarrende på 49 år. I år går arrendet ut och därför måste bygdegården flyttas.  

– Det känns helt underbart att huset är på plats. Nu är huset säkrat, säger Katarina Wådell, orförande i Undersviks Hembygdsförening, som menar att det har funnits en risk att bygdegården tvingats rivats.

1,6 miljoner kronor

Det 115 ton tunga huset flyttades med hjälp av en självgående trailer i knappt 1,5 kilometer och kostade 1,6 miljoner. Pengar som kommer från hembygdsföreningen, Bollnäs kommun och länsstyrelsen Gävleborg.

Och det var många som hade kommit för att se den stora husflytten.

– Det är så spännande att se hur man kan flytta ett 200 år gammalt hus med precis allt som är kvar i det, säger Lotta Starlander entusiastiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer