Här övar hemvärnet i Gävle – rekordintresse för att gå med

Uppdaterad
Publicerad

Kulsprutan dånar från buskagen längs vägen och bilen blir beskjuten. Allt fler väljer att gå med i hemvärnet, i Gävleborg dyker både nya och nygamla soldater upp när det återigen övas i Kungsbäck i Gävle.

– Man vill bidra, man tänker sig inte att man bokar en resa till Teneriffa utan man försvarar landet, säger major Karl Lilja.

Intresset för att gå med i hemvärnet har varit svalt under en längre period, men i januari i år har ett trendbrott skett. Närmare tusen personer har ansökt om att få gå med vilket är mer än dubbelt så många jämfört med samma månad i fjol.

Ny teknik i Gävleborg

Gävleborgsgruppen märker ett ökat intresse och Försvarsmakten prioriterar hemvärnet, enligt major Karl Lilja.

Beredskap i Gävleborg

Det gamla övningsområdet på föredetta I14 i Gävle har legat i träda en längre tid men används nu igen och mer tekniskt avancerad utrustning placeras i länet, därför efterfrågas särskilda kompetenser.

Hör major Karl Lilja berätta mer om det ökande intresset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Beredskap i Gävleborg

Mer i ämnet