• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Här sprider sig granbarkborren

Publicerad

Det fina sommarvädret har glatt många semesterfirare, men andra trivs också i värmen. Den aggressiva granbarkborren har ökat stort i sommar och nu riskerar levande träd att attackeras.

Vanligtvis svärmar granbarkborren bara en gång, men det soliga och varma vädret har gjort att de på vissa ställen svärmat två gånger den här sommaren. Det visar Skogsstyrelsens undersökningar. De har haft barkborrfällor ute för att mäta populationen och där har man kunnat se att granbarkborren förökat sig bra.

Har gett sig på levande träd

Det är bland fällda och döda träd som granbarkborrarna förökar sig. Efter stormen Dagmar tog inte alla markägare hand om de stormfällda träden, virket låg kvar ute i markerna och det gav granbarkborren en större chans att föröka sig.

I Forsa har man sett att barkborrarna har gett sig på levande träd.

”Osäkert hur omfattande skadorna blir”

– Men exakt hur omfattande skadorna blir går inte att se förrän nästa sommar, befarar Nils Frank på Skogsstyrelsen.

De döda träden räcker inte till för den utökade populationen, och det innebär att barkborrarna kommer att ge sig på levande träd.

I vårt område är det främst norra Hälsingland som har drabbats av problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer