Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här täcker den tidigare vitmaktmusikern Tomas över sina Nazistsymboler Foto: Arvid Jansson/SVT

Här täcker tidigare vitmaktmusikern Tomas över sina nazisttatueringar

Publicerad

Tatueraren Rassmus Petersson i Söderhamn täcker kostnadsfritt över tatueringar med hatiska budskap i kampanjen ”Erase the hate”. Den tidigare vitmaktmusikern Tomas har länge velat få bort nazistsymbolerna från sin kropp och lämna viktmaktmiljön men inte vågat. Fram tills nu.

Det började med att Tomas träffade skinheads på en rockkonsert. I en spiral av missbruk och våld drogs han allt längre och längre in i nazistmiljön och blev en framstående figur inom vitmaktmusiken.

Vändningen mot ett normalt liv för Tomas började för nio månader sedan då han checkade in på ett behandlingshem för sitt missbruk. 

– Innerst inne har jag bara skrikit ”ta mig härifrån” men jag har inte vågat, säger Tomas Ek.

Spåren finns kvar på nätet

Som stöd för att ta det slutgiltiga steget ur sitt tidigare liv finns Tomas före detta flickvännen Anna-Lena, som själv lämnade vitmaktrörelsen för flera år sedan. Men spåren från deras tidigare liv finns kvar på internet med musik och filmer från deras uppträdanden på nazistkonserter.

– Det värsta är att barnen kan gå in och söka på det här, vilket de har gjort. Jag har förklarat för barnen att mamma och pappa tidigare inte tyckte att alla människor hade samma värde. Men sen ändrade vi oss och insåg att alla människor har samma värde, säger Anna-Lena Joners Larsson.

Gör det av medmänsklighet

Tatueraren Rassmus Petersson som tar bort hatiska tauteringar gratis, säger att det viktigaste för honom är medmänsklighet och kärlek. Han känner med de som vill lämna sitt förflutna.

– Tänk dig att det värsta du har gjort, syns för alla.

Se Tomas berätta om sin resa och täcka över sina nazistsymboler i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer