Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens utbildningssamordnare Magdalena Johansson och Daniel Enmyren Källman demonstrerar polisens nya elchockvapen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Här visar polisen i Gävleborg sitt nya vapen: ”Gör fruktansvärt ont”

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgspoliser i yttre tjänst tränas nu till att använda ett nytt vapen – en elchockpistol. I slutet av året ska vapnet vara fullt infört i länet.

Det gula elchockvapnet skjuter ut två projektiler som vid träff ger en elchock som varar i fem sekunder. Den ska användas när personer är hotfulla och kan lugna situationen vid ett gripande, menar polisens utbildningssamordnare Daniel Enmyren Källman.

”Fruktansvärt ont”

– Det gör fruktansvärt ont. Vi vill inte använda oss av våld, men det här vapnet ger oss kontroll i situationer där vi tidigare har behövt använda ett grövre våld.

Elchockpistolen ersätter inget annat vapen polisen använder sig av, utan är ett alternativ till batong, pepparspray och skarpt vapen. Senast 31 december 2024 ska alla poliser i yttre tjänst vara utrustade.

Det händer om man träffas av elchockpistol

Trots att personer som träffas hamnar i ett krampliknande tillstånd ska hjärta, lungor eller en eventuell pacemaker inte påverkas.

– Om mina grepptekniker innebär att jag måste bända och bryta på personen, kan elchockvapnet vara ett säkrare alternativ. Både för mig och den andra personen, säger polisens utbildningssamordnare Magdalena Johansson.

Se polisen avfyra vapnet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.