Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Hård kritik mot arbetsmiljön på utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Ljusdal vill att arbetsmiljöförhållandena inom utbildningsförvaltningen ska granskas. Detta sker i samband med att kommunens HR-chef i en tjänsteskrivelse levererar hård kritik mot den nuvarande situationen.

”En dysfunktionell kultur och en organisation som behöver hjälp”. Så beskrivs situationen på utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun i en tjänsteskrivelse undertecknad Siv Thun, HR-chef och Nicklas Bremefors, kommunchef.

– Både chefer och medarbetare far illa, att det är en ökad arbetsbelastning och att sjuktalen ökar på grund av det, säger Siv Thun.

Dialog och samverkan mellan fackliga parter och arbetsgivaren beskrivs som problematiska under de senaste åren. Under senare år ska situationen ha eskalerat ytterligare. Enligt vissa som Siv Thun pratat med har situationen pågått så länge som tio år.

Utredning föreslås

Situationen menar Siv Thun får konsekvenser som bland annat hög personalomsättning, och att kommunens rykte och attraktionskraft riskerar att bli lidande. Nu önskar hon att situationen ska utredas av en utomstående part.

– Jag hoppas på att vi kommer att ha en neutral part som kan se på det här med klocka ögon, och som också kan se sambanden och även uppmuntra och visa på att det finns saker som också fungerar bra, säger Siv Thun.

Beslut om en extern utredning ska tillsättas beräknas fatta i samband med nästa veckas sammanträde för kommunstyrelseförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.