Strömavbrott och blockerade vägar – kraftiga vindar i länet orsakade problem

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har haft fullt upp under natten med att röja fällda träd som blockerat vägar i olika delar av länet efter nattens oväder. SMHI varnar nu för kraftiga vindar upp emot 24 m/s och har utfärdat en klass 1-varning.

– Det kommer in nya larm i princip hela tiden, säger en jäktad Tommy Törling, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst.

Träd har fallit över elledningar och orsakat flera strömavbrott och träd har fallit ned över vägar i bland annat centrala Gävle, Norrmyran, Hedesunda, Hillesta och Rudsjö under natten och morgonens oväder.

– Vinden flyttar ju på sig så vi följer den. Just nu är vi i Främlingshem, Hofors där det fallit mycket träd, säger Törling.

Och det ser inte ut att lugna ned sig ännu enligt SMHI. De har gett en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar längs med hela Gävleborgs kust.

Blockerade vägar

Flera vägar i länet är avstängda på grund av arbete med att röja bort träd och grenar från vägen. Väg 541 från Granvidjevägen till Överbyn är avstängd i båda riktningarna och beräknas öppnas igen vid 08.00. Även väg 537 från Åshammar till Åsen är blockerad i båda riktningarna. Samma gäller för väg 56 från Brunnsheden till Främlingshem i båda riktningarna.

Strömavbrott

Ellevio rapporterar under torsdagsmorgonen löpande om strömavbrott i Ljusdal, Ockelbo, Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker. Sammanlagt har cirka 2000 hushåll varit drabbade. Vid åttatiden var ännu omkring 400 hushåll utan el, enligt Markus Tobé på Ellevios kommunikationsavdelning.

– Vi har fullt upp med att få tillbaka elen till alla hushåll, säger han.

Stanna hemma

Tommy Törling hoppas att folk är extra försiktiga och uppmärksamma under förmiddagen.

– Man ska ju inte ge sig ut i skogen när det är sånt här väder, uppmanar han.

Strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen kommer det in en larm till SOS Alarm om ett plasttak som riskerar att ta fart i vinden i centrala Gävle. Senare kommer även ett larm in om ett stugtak som blåst av vid södra koloniområdet i Gävle.

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer