Gavlegårdarna välkomnar skärpta straff för andrahandsuthyrning

Publicerad

Den första oktober träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för hyresvärdar att helt utan förvarning vräka en hyresgäst om det kommer till hyresvärdens kännedom att lägenheten hyrs ut svart. Vill det sig riktigt illa så riskerar kontraktsinnehavaren fängelsestraff.

Den nya lagen innebär att hyresvärden inte längre måste ge kontraktsinnehavaren en varning innan hon eller han blir vräkt om det upptäcks att man hyr ut sin lägenhet olagligt. En annan nyhet är att även oskäligt höga andrahandshyror är skäl för omedelbar vräkning.

– Det blir straffbart att hyra ut hyresrätter med överhyror och man får även en betydligt längre återbetalningstid. Det vill säga den tid som en person kan kräva tillbaka pengar för en ockerhyra, säger Martin Hansson juridisk handläggare på hyresgästföreningen i Gävle.

Tipsen om olovliga hyresgäster strömmar in till Gavlegårdarna

Varje år får kommunägda Gavlegårdarna in en stor mängd tips om lägenheter som hyrs ut otillåtet i andra och tredje hand. Från och med den 1 oktober riskerar nu de som hyr ut på det här viset stränga straff. Något som välkomnas av Gavlegårdarna.

– Vi välkomnar den här nya lagen och det utrymme som det ger oss att följa upp misstankar om olaglig lägenhetsuthyrning. Människor som hyr olovligt i andra hand befinner sig ibland i en tuff situation och det är viktigt att vi som hyresvärd tänker på konsekvenserna när vi följer upp den otillåtna andrahandsuthyrningen, säger Klas Uppvall på Gavlegårdarna.

Hyresgästföreningen ser risker med den nya lagen

På Hyresgästföreningen ser man positivt på den nya lagen men säger samtidigt att lagen kan komma att drabba den enskilde. Inte sällan är de som bor med överhyror utsatta grupper som har svårt att få tag på en lägenhet på vanligt sätt.

– Svarthandeln har ju skapat en marknad vid sidan av den vanliga marknaden som är helt utanför kontroll, säger Martin Hansson. Det är aldrig positivt.

Hur allmänt känd tror du att den här nya lagen är bland kommuninvånarna?

– Tyvärr så tror jag inte att den är så känd än. Men jag hoppas att det här ska få ett genomslag nu, fortsätter Martin Hansson.

Det här gäller:

Visa

På flera punkter skärps lagen för andrahandsuthyrning från och med den 1 oktober. En viktig del handlar om hyresnivån. Den som hyr ut i andra hand får lägga på max 15 procent om bostaden är möblerad samt lägga på faktiska kostnader för till exempel bredband.

Det är fortfarande lagligt att hyra ut i andra hand, men hyresvärdens godkännande krävs. Exempelvis så får du hyra ut din lägenhet en kortare tid om du exempelvis vill flytta ihop med din partner och ”provbo” en tid. Likaså om du ska studera eller jobba på annan ort, eller kanske till och med i ett annat land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer