Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på hästjobbet och hör varför Siri Berg menar att det är en bra idé att använda hästar i skogsarbete. Foto: Stefan Larsson/SVT

Hästen gör comeback inom skogsbruket i Hemlingby

Uppdaterad
Publicerad

Vid Hemlingby naturvårdsområde pågår som bäst en gallring av skogen. Och till det arbetet har Gävle Kommun anlitat två hästar för att hjälpa till att frakta de fällda träden.

– Väldigt många som kommer hit tycker det här är kul, säger Siri Berg som är naturvårdare på Gävle Kommun och dessutom utbildad skogsvetare.

”Bästa sättet att gå tillväga”

Vid gallringen som pågår i Hemlingbyskogen används både maskiner och hästar till transporten men Siri Berg skulle gärna se att hästarna användes i större utsträckning:

– Det finns jättemånga situationer där det är det bästa sättet att gå tillväga.

Hästkörning och skogsbruk

På lördag eftermiddag kommer den som är nyfiken ha möjlighet att komma till Hemlingby för att se hästarna i arbete och veta mer om hästkörning och skogsbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.