Issa Touma om sin tid som skyddad fristadskonstnär. Foto: SVT/Anders Sundin

Dags att summera Issa Toumas fristadsperiod i Gävle

Publicerad

När Issa Touma anlände till Gävle för snart två år sedan var det första gången som en svensk kommun tog emot en bildkonstnär inom fristadskonceptet. Visserligen kommer den syriske konstnären att vara kvar under sommaren för att genomföra ett sista projekt men nu börjar det bli dags att summera en period i Gävles kulturliv.

2014  tog kommunfullmäktige i Gävle beslutet att erbjuda en bildkonstnär en fristad. Visserligen satte sig moderaterna till en början emot förslaget men i mars 2016 dök ”mannen med hatten” upp i stan.

– Folk kom fram och sa hej cowboy jag känner igen dig, berättar Issa Touma och skrattar.

Varit betydelsefullt

Han menar också att perioden i Gävle varit viktig för att han ska kunna arbeta och planera sin verksamhet. Att det just blev en bildkonstnär i Gävle går att spåra till att Gävle Konstcentrum engagerade sig i projektet. Och den nuvarande chefen är mycket nöjd när hon ser tillbaka på perioden.

-  Vi har fått en helt ny publik. Därför att Issas konst handlar om hans hemstad Aleppo och om vad som gör att människor orkar fortsätta. Trots att det varit krigskonst så har det varit människans hopp och styrka som kommit fram.

Räknar med att flytta tillbaka

Men han har inte varit i Gävle hela tiden. Issa Touma har även deltagit i internationella konstnärssammanhang och tagit emot flera priser. I sin konst har han lyft fram annat än det som han menar förmedlas i svensk nyhetsrapportering när det gäller Syrien. Och när perioden i Gävle är över räknar han med att kunna flytta tillbaka till sin gamla hemstad och han har redan varit på plats i sitt gamla hus i Aleppo.

– Jag ska börja återbygga mitt hem i mars. Vi är tio grannar i mitt hus och åtta av dem har flyttat tillbaka till sina lägenheter igen. Men det verkar som att media här inte vill höra goda berättelser. De vill bara höra om hur många som dödats, menar Issa.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer