”Rocken är inte död, men den mår inte så bra just nu”, säger Charlie Granberg i Hellsingland Underground. ”Men vi ger inte upp så lätt.” Nu släpper de nya skivan ”Understanding Gravity”. Foto: Andreas Sander

Hellsingland Underground tror på rocken

Uppdaterad
Publicerad

Hin Håle, myter från Hälsingland och amerikanska södern. En blandning som inspirerat Charlie Granberg och hans Hellsingland Underground. Möt Allman Brothers Band från Ljusnans dalgång som i dagarna kommer ut med sitt fjärde album.

De möter upp på Statoilmacken mitt i Ljusdal en lördagsförmiddag när vintern gjort tillfällig comeback, snöfallet är ymmning. Den vita gamla Saab 900 går på stänkskärmarna eftersom den är fullstad med musikerna som ingår i Hellsingland Underground. Inte alla bor här i Ljusdal så bandet har härbärgerats hemma hos Charlie Granberg över natten inför dagens repetitioner.

Men här i norra hörnet av Hälsingland har Charlie Granberg och hans band hittat en plats för inspiration. För omgiven av folkmusik och mytiska historier som ”Hårgalåten” som handlar om hur ungdomar förtrollades av en spelman med bockfot och dansade sig till döds har Charlie Granberg hittat historiera att berätta.

– Jag kom tillbaka till Ljusdal efter att ha bott i Stockholm och såg hur det hade gått för en del gamla kompisar, inte så bra alla gånger. Så jag skrev låtar om det. Det var inte ens tänkt som ett band från början. Så Hälsingland betyder mycket för bandet, säger Charlie Granberg.

”Ingen vill bli Rolling Stones längre”

– Rocken mår ju inte så bra just nu, fortsätter Charlie Granberg när vi satt oss ner en stund i en paus i repet för att prata. Det finns inte längre så många bra moderna band, rocken håller på att bli lite av old peoples music. Det finns ju inget nytt gäng 18-åringar som vill bli Rolling Stones längre. Eller de kanske finns, men det kommer inte fram när det inte anses så hippt. Rocken är ju inte död, för den drar ju fortfarande storpublik på festivaler och så. Men det ser lite klent ut med återväxten.

Varför tar inte kidsen upp gitarren i dag tror du?

– Det finns så mycket annat och enklare vägar. Gillar man och sjunga så kanske man söker till Idol och vill du göra musik så kan du göra det på en Ipad, det är ju jobbigt att lära sig att spela ett instrument.

I dagarna ger Hellsingland Underground ut sitt fjärde fullängdsalbum, ”Understanding Gravity”. Men vägen fram har varit knölig och kantad med problem innan bandet var nöjda med slutprodukten. Och många gånger har Charlie Granberg haft funderingar över allt arbete han lägger ner.

– Är det värt det här, har jag frågat mig många gånger. Jag har inte gjort så mycket annat än hållit på med musik och konst, så jag har kommit fram till att det är värt det...

Nu väntar också en turné i Danmark och Spanien för bandet.

Hellsingland Underground, diskografi

Hellsingland Underground (2008)

Madness & Grace (2010)

Evil Will Prevail (2012)

Understanding Gravity (2016)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.