Foto: Christine Olsson/TT/Arkiv

Hemvärnsman i Gästrikland tillverkade olagliga bomber

Uppdaterad
Publicerad

En hemvärnsman i Gästrikland påträffades med tio sprängkapslar i sin bil. Ytterligare sju stycken beslagtogs i hans garage. Nu döms han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen har erkänt att det är han själv som har tillverkat bomberna utan tillstånd, skälet är ett stort intresse för smällare. Instruktionerna hittade han på internet. Han provdetonerade själv en bomb i en grop i skogen.

Polisen gjorde flera tester av bomberna, bland annat fästes en i en arbetshandske fylld med sand för att se effekten om någon håller i en av bomberna vid en detonation. Efter explosionen fanns endast fragment av handsken kvar.

Fängelse i straffskalan

Gävle tingsrätt anser att bomberna har haft en beaktansvärd sprängkraft. Straffvärdet motsvarar ett kortare fängelsestraff, men mannen är tidigare ostraffad och tingsrätten anser därför att påföljden kan stanna vid villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 9 600 kronor.

Mannen uppger att hans medlemsskap i Hemvärnet är vilande på grund av den aktuella gärningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.