Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var det sjukaste jag har hört” – hör SVT:s intervju med mamman till ett av barnen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Hennes barn var på lektionen där eleverna ska ha fått ”runkläxa”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har pratat med en mamma till ett barn i den klass som ska ha fått en ”runkläxa” av en skolsköterska vid en lektion i sexualkunskap i Söderhamn.

– Jag blev jätteledsen och arg såklart, säger mamman om när hon fick reda på vad som hade hänt.

En polisutredning är inledd efter flera polisanmälningar mot skolsköterskan, som är en inhyrd sjuksköterska från ett företag. Enligt uppgifter till SVT ska skolsköterskan bland annat ha uppmanat mellanstadieelever att gå hem och runka och sedan ge en tumme upp till henne i korridoren.

Kvinnans chefer skriver i ett svar till SVT att elevernas uttalanden inte stämmer överens med skolsköterskans berättelse.

SVT Gävleborg har pratat med mamman till ett av barnen. Hon säger att hon tror på barnens berättelse.

– Jag vet inte om de har blivit påverkade av varandra men jag tror inte det. För alla elever har pratat separat hemma, säger mamman.

Skolsköterskan är avstängd av både skolan och det företag hon är anställd av. SVT har pratat med den anmälda skolsköterskan som inte ville svara på våra frågor.

Hör mer från mamman i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.