Högskolan i Gävle startar masterutbildning i Geohälsa Foto: Arkiv/Google Earth/Montage

HiG först i världen med master i Geohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Gävle som ligger i framkant vad gäller geografiska informationssystem (GIS) startar nu den första masterutbildningen i världen som kombinerar hälsa och GIS, Geohälsa.

– Lyckas vi anpassa och använda GIS-teknologi för hälsa, så kommer det att ge spinoff till många nya företag i regionen, säger Nader Ahmadi, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.

Geohälsa är ett nytt tvärvetenskapligt forsknings- och utbildningsfält som kombinerar hälsa med geografiska informationssystem (GIS).

– Vi är bra på GIS och vi är bra på hälsa, nu kopplar vi ihop dessa till det nya ämnet Geohälsa. Vi får en bättre planering av hälso- och sjukvård, högre kvalitet och säkrare hjälp till människor, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle.

Utbildningen vid Högskolan i Gävle är ett internationellt masterprogram helt på engelska och online, som kan rekrytera från hela världen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

När kan man dra nytta av Geohälsa?

•Vid epidemier, och när det gäller att spåra sjukdomar eller sjukligt beteende, då kan man spåra på vilka områden som drabbats och karakteristiska drag i dessa områden.

•Om man vill undersöka ohälsa bland skolungdomar, kan man exempelvis följa i vilket avstånd till skolor snabbmatsrestauranger eller kiosken finns och mappa dem och på så sätt kunna härleda sämre hälsa hos elever som befinner sig där.

•Inom äldrevården, när det gäller vården av dementa. Istället för att låsa in eller ha ständig bevakning, kan man använda GIS-teknik som innebär en mycket större frihet och samtidigt lätt kan visa var och i vilka områden personen befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.