Efter interna mötet – kommunerna ombeds distansundervisa

Uppdaterad
Publicerad

På ett möte under fredagsförmiddagen mellan regionen, länsstyrelsen och kommunerna i Gävleborg presenterade smittskyddsläkaren en rekommendation om distansundervisning efter sportlovet. En av kommunerna som kort därefter beslutade om distansundervisning för högstadiet är Hofors kommun.

Enligt Hofors kommun är det just nu en låg smittspridning i både kommunen i stort och på skolorna. Eftersom att risken finns att smittspridningen ökar efter sportlovet tar Hofors ändå beslut om distansundervisning.

– Man kan se det som en försiktighetsåtgärd, säger Jonatan Aalamo Block, kommunchef i Hofors.

Coronaviruset i Gävleborg

Flera kommuner väntas nu följa regionens rekommendation och ge besked om att införa distansundervisning för högstadiet och gymnasiet efter sportlovet.

– Som det låter kommer många kommuner att införa det, säger Malin Eriksson, stabschef på länsstyrelsen, som var en av dem som deltog på mötet under fredagsförmiddagen.

Hofors kommun är samtidigt orolig för att elever ska behöva sitt hemma och studera igen. Kommunen ser en risk för ökad psykisk ohälsa för elever som studerar hemifrån.

Distansundervisning – det här vet vi

Hofors: Distansundervisning för högstadiet under vecka 10.

Ljusdal: Distansundervisning för högstadiet 1 till 17 mars

Nordanstig: Distansundervisning för årskurs 7 och 8 under vecka 11

Gävle: Distansundervisning för årskurs 7 och 8 under vecka 10

Hudiksvall: Distansundervisning för årskurs 7-9 samt Bromangymnasiet vecka 11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet