Foto: TT

Höga halter av cesium-137 i älg

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har höga halter av radioaktiva ämnet cesium hittats vid provtagningar på älgkött utanför Hudiksvall efter att ha legat lågt i några år. – Det är väl högt för att äta mycket, säger Catrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Hudiksvalls kommun.

Det är regnet som föll ned längs Norrlandskusten efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i april 1986 som fortsätter att påverka djur och natur.

Radioaktiva ämnet cesium-137, som har en halveringstid på 30 år, finns fortfarande i marken och varje år tar Hudiksvalls kommun emot prover, främst från älgkött, för att se hur halterna förändras och i år tycks man se ett trendbrott – åt det negativa hållet.

– Vi har väldigt låga värden generellt runt om i kommunen men däremot har vi några områden, Hornslandet och Agön, där vi har mätt väldigt höga halter i år jämfört med förra året, säger Catrin Molin.

Strålningen mäts i becquerel per kilo, för vanliga livsmedel ligger gränsvärdet på 300 becquerel/kg och för sådant som viltkött, svamp och bär, som man generellt äter mer sällan, ligger gränsvärdet på 1 500 becquerel/kg.

– I år har vi fått in kött från flera älgar med värden över 2 000 becquerel/kg och vissa över 3 000 becquerel/kg, säger Catrin Molin.

Älgarna med de höga värdena kommer från Hornslandet, de med högst från skärgårdsöarna Kråkön och Agön. Från den sistnämnda platsen gjordes ett experiment med ett älgkött som hade ett värde på 2 600 becquerel/kg.

– När köttet kokades i 45 minuter sjönk värdet till 1 000 becquerel/kg, förmodligen följde cesiumet med ut i vattnet som sen hälldes bort. När köttet stektes steg i stället värdet till närmare 4 000 becquerel/kg, troligtvis för att kondenseringen gjorde det mer koncentrerat. Det är alltså bättre att koka än att steka köttet, säger Catrin Molin.

Varför värdena kan gå upp vissa år är oklart, en teori som man har på miljökontoret är att det beror på vilken föda älgarna får i sig för ju senare in på hösten älgarna skjuts, desto lägre tycks halterna vara. Då är det troligt att älgarna äter mer från träden och mindre från marken, där svamp finns och som man vet kan ha höga cesiumhalter.

När älgkött överskrider gränsvärdet på 1 500 becquerel/kg brukar Catrin Molin ändå inte avråda helt från att äta det om man inte gör det för ofta.

– Men de som har älgkött brukar ju äta ganska mycket och när det är värden på 3 000-4 000 becquerel/kg är det väl högt för att äta mycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.