Skylt på Högskolan i Gävle. Foto: SVT

Högskolan i Gävle lägger bara ner tre program

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Gävle lägger ner tre utbildningsprogram. Kommunikationsprogrammet, folkhälsostrategprogrammet och rättsvetenskapliga programmet med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt, avvecklas med start vårterminen 2023. 

– Det är inget lätt beslut att avveckla utbildningar, men tyvärr är det nödvändigt för att skapa utrymme för förnyelse och utveckling, säger Ylva Fältholm.

Lågt söktryck

Arbetet med att förnya högskolans utbildningsutbud har pågått sedan mars 2020. Tidigare fanns det förslag om att lägga ned hela nio program. De tre programmen som man avvecklar bedöms ha svag koppling till befintlig forskning på högskolan, ha ett lågt söktryck samt en låg efterfrågan på arbetsmarknaden. Nedläggningen kommer att ske gradvis, så att de studenter som redan läser programmen får läsa klart. 

Förutom de tre programmen som ska läggas ner, kommer högskolan att omforma tre magistersprogram och samtliga nio högskoleingenjörsprogram. Dessutom tas tre helt nya mastersprogram fram: utredningskriminologi, företagsekonomi och psykologi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.