Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vem som skulle vilja köpa kontouppgifter, och vad de kan användas till i klippet ovan. Foto: Alberto Lozano/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Högskolekonton till salu på dark web – MSB larmar

Uppdaterad
Publicerad

Flera konton på Högskolan i Gävle är till salu på det så kallade dark web. Nu måste flera studenter och anställda byta lösenord, rapporterar P4 Gävleborg.

Högskolan i Gävle har fått larm från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att de upptäckt flera högskolekonton till salu på det så kallade dark web. Det handlar om en krypterad del av nätet som kriminella brukar använder sig av för att genomföra olagliga transaktioner.

– Riskerna är att det är en väg in i vår it-miljö och sedan orsakar man annan skada med hjälp utav de kontona, säger Jan Nordin, it-chef på Högskolan i Gävle.

Okänt antal drabbade konton

I nuläget är det oklart hur många konton det handlar om och om de har blivit hackade. Det är också okänt om de här kontona ger tillgång till känsliga uppgifter, då olika konton ger tillgång till olika delar av högskolans intranät.

– Vi har vidtagit åtgärden att samtliga i personalen och ett urval av studenterna ska byta lösenord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna Lina Lundh och Angelica Zetterström om den misstänkta it-läckan där deras kontouppgifter kan finnas till salu på dark net, och hur de tänker om val av lösenord. Foto: Stefan Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Gävleborg
Mer Nyheter