Förslag på höjd sopavgift i Gästrikland skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Gästrike återvinnare höja soptaxan i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby, Sandviken och Hofors. Däremot vill Moderaterna och Sverigedemokraterna att ärendet ska utredas vidare innan ett beslut tas.

Gävles Kommunfullmäktige hade i dag sammanträde. Ärendet hamnade på återremiss och ska utredas vidare efter att Moderaterna och Sverigedemokraterna krävt mer information om den eventuella höjningen.

För en villaägare med två kärl och tömning 2 gånger i månaden skulle den nya taxan bli 1095 kr om året. Men för den som bara har ett kärl och inte sopsorterar blir det betydligt dyrare 3286 kr. Även sopavgiften för flerbostadshus föreslås höjas.

Men ärendet ska nu återremitteras, det efter att Moderaterna och Sverigedemokraterna ställer sig tveksamma till förslaget. Bland Gävles villaägare får förslaget både ris och ros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.