Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann Da Silva Johansson berätta om hur långresan på cykel botade hennes rädsla för mörker och möjliggjorde nya möten. Foto: Ann Da Silva Johansson/privat

Hon cyklade ensam från Hälsingland till Nya Zeeland

Publicerad

Ann Da Silva Johansson satt framför datorn på reklamfirman där hon arbetade och längtade ut. En längtan ut i världen som drev henne att cykla ensam runt halva jordklotet – från Sverige till Nya Zeeland. Det tog henne två år.

– De första två månaderna var jag rädd varje dag. Det här med att sova i tält ensam, jag var väldigt mörkrädd, så det var ett stort hinder att ta sig över, berättar Ann Da Silva Johansson.

Hon bor norr om Vallsta tillsammans med sin make som hon träffade under resan. Just olika möten är något Ann framhåller när hon berättar om sina upplevelser från cykelturen som pågick mellan 2015 och 2017.

– Man är sårbar för omgivningen när man färdas på cykel. Det är lätt att ta kontakt dem runtom en, och de tar kontakt med mig.

Utmaning lockade

– Jag har en bakgrund i idrott och i början drevs jag mycket av utmaningen. Men det bästa var i slutändan alla möten med människor, säger Ann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.