Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i Anna Perssons arbetsplats – en av de tre nya jättekranarna i Gävle containerhamn. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Hon har Gävles högsta arbetsplats – nu är jättekranarna i hamnen invigda

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigdes Oden, Tor och Frej – tre gigantiska containerkranar som kommer att vara en del av Gävles silhuett en lång tid framöver. En av kranarna är Anna Perssons arbetsplats – SVT Gävleborg följde med henne upp.

– Klart jag har respekt för höjden, men på något vis på den här höjden så blir det overkligt. Jag tänker inte på det, säger hamnarbetaren Anna Persson när SVT Gävleborg åker med henne uppe i kranhytten.

Och ja, det är högt – riktigt högt. Kranarna är hela 128 meter höga och förändrar Gävles skyline. Kranarna är också en viktig del av den miljardinvestering som Yliport Nordic och Gävle Hamn AB gjort för att bygga ut containerterminalen.

Men vad är det då i alla containrar som kommer och går?

– I de som kommer in så är det till exempel kaffe, lera till pappersindustrin och konsumtionsvaror av olika slag. De som går i väg är färdigprodukter från regionens basindustri i huvudsak: Stål, trä och papper, säger Gävle hamns vd Fredrik Svanbom.

Vill du veta mer om hur det är att jobba så högt upp i luften? Se videon ovan.

Så här såg det ut när kranarna anlände till Gävle förra sommaren:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.