Foto: TT

Hotell i Gävle bryter mot kameraövervakningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Ett hotell i Gävle har olovligt övervakat personal och gäster. Det rör sig om kameraövervakning av bland annat trapphus, korridorer och varuintag.

I ett pressmeddelande från Datainspektionen framgår det att ett fyrstjärnigt hotell i centrala Gävle har övervakat personal och gäster på ett sätt som bryter mot lagen. Det rör sig om fyra kameror som har filmat varuintag, nödutgång, trapphall och korridor utan samtycke från hotellets personal och gäster.

Enligt hotellet har syftet med kamerorna varit att skapa skydd för hotellets gäster och skydda hotellbyggnadens låsta delar för att förebygga, avslöja och utreda brott.

Alla kameror måste ner

Datainspektionen anser dock inte att hotellets behov av övervakning väger tyngre än enskilda personers integritet och begär därför att samtliga kameror plockas ner.

Enligt myndigheten har hotellet inte hämtat in giltiga godkännanden från samtliga personer som kan komma att övervakas. Det gör att hotellet inte kan stödja sin kameraövervakning på samtycke enligt kameraövervakningslagen.

Inte enbart i Gävle

I november skrev SVT Nyheter Gävleborg om Datainspektionens planer på att titta närmare på hotell . Enligt Datainspektionen att det här den största granskningen av kameraövervakning på hotell som har genomförts sedan kameraövervakningslagen trädde i kraft år 2013. I pressmeddelandet framkommer det att Datainspektionen har granskat övervakningen på fem hotell i Stockholm, Göteborg, Gävle, Västervik och Jönköping.

Den kameraundersökning som undersökts är övervakningen av platser som enbart personal och gäster har tillträde till som exempelvis trapphus, korridorer, utrymmen bakom reception, garage och bagagerum. Datainspektionens granskning avslöjar att det inte enbart är hotellet i Gävle utan samtliga undersökta hotell som har kameraövervakat olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.