Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Strömberg har gått igenom tusentals av skolchefens mejl. Foto: Lari Honkanen/SVT

HT:s granskning ledde till polisanmälan av Nordanstigs skolchef

Publicerad

Hudiksvalls Tidning har granskat hur Nordanstigs skolchef hanterat inköp av varor och tjänster. Det senaste avslöjandet visade att en offentlig upphandling av specialpedagoger på distans inte hade gjorts ifjol. Efter publiceringen har skolchefen polisanmälts.

– Vi har sett att skolchefen kommit överens med bolaget om att fortsätta samarbetet utan att göra en offentlig upphandling, säger Erik Strömberg.

Tillsammans med kollegan Amanda Bodin har Erik Strömberg skannat in 2 400 sidor med den avhoppade skolchefens mejlkonversationer, och hittat ett återkommande mönster av brister gällande regler kring offentliga upphandlingar.

Efter avslöjandet har en privatperson gjort en polisanmälan av skolchefen. Men utbildningsutskottets ordförande försvarar skolchefens agerande och menar att denne aldrig gjort något olagligt:

– Skolchefen begärde en upphandling, att den sen inte genomfördes är inte hans fel, säger Tor Tolander (M) utbildningsutskottets ordförande.

Hör om HT:s granskning och kommunens förklaring i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.