Hudikbo dömsför hets mot folkgrupp på facebook. Foto: SVT

Hudikbo döms för hets mot folkgrupp – för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig Hudiksvallsbo döms till en månads fängelse av Hudiksvalls tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Det var i november förra året som Hudikbon lade ut en bild på Facebook där han bar en t-shirt med en text som anses vara antisemitisk. Bilden fanns kvar på facebook till mitten av juni i år.

Texten på T-shirten syftar enligt åtalet på en konspirationsteori där judar härskar och styr över världen och att de skulle stoppas med alla tillåtna medel.

Nekar till brott

Hudiksvallsbon menar att det var lånade kläder och att han inte visste vad texten hade för betydelse. Han hade spillt öl på sina egna och fått låna kläder. Hans ansåg också att det var väldigt få som kunde se hela bilden, förutom den offentliga profilbilden.

Tingsrätten anser att Hudikbon borde ha insett att det fanns en risk för att texten på tröjan gav intryck för missaktning av någon grupp människor och att han i vart fall varit likgiltig för att texten skulle ha en sådan effekt.

Andra gången

Eftersom bilden varit synlig på Facebook kan inte brottet anses som ringa. Eftersom Hudikbon tidigare dömts för ett liknande brott, anser tingsrätten att han återfallit i brott och därför ska han dömas till ett fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.