• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Husläkare Anders Drejare menar att utredningen inte kommer att funka. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudikläkaren om statlig förkylningsutredning: ”Är det ett aprilskämt?”

Publicerad

Socialministern Jakob Forssmed (KD) ger uppdrag åt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, att ta reda på vilka mediciner som har en effekt vid förkylning.

– Läget som vi har är otillfredsställande. Det är mycket angeläget att ta fram kunskap, säger Jakob Forssmed (KD).

Det var på en pressträff på Rosenbad under fredagsmorgonen som socialministern Jakob Forssmed (KD) presenterade regeringens uppdrag åt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Han menade att många kan tycka att förkylningar kan verka trivialt, men att det på samhällsnivå innebär stora kostnader i form av sjukfrånvaro.

Miljardbesparing

Arbetsgivare skulle kunna spara en miljard kronor per år, om sjukfrånvaron kunde minskas med en dag i snitt, menar ministern.

Anders Drejare är husläkare med mottagning i Hudiksvall. Och han är väldigt tveksam till att en sådan utredning kan komma fram till några resultat och skrattar till och undrar om det är aprilskämt när SVT :s reporter beskriver vad utredningen ska göra:

– Utredningen är väldigt omfattande och spretig, säger Anders Drejare.

Hör husläkare Anders Drejare såga den statliga förkylningsutredningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.