• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nu startar bygget av nya akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan startade bygget av akutens nya lokaler på Hudiksvalls sjukhus och arbetet beräknas vara färdigt till sommaren 2024.

Akutmottagningen vid Hudiksvalls sjukhus byggdes 1976 och dimensionerades för ungefär 13 000 patienter per år. Nu är den siffran uppe i över 20 000 patienter per år och lokalerna är trånga och i stort behov av renovering.

Ytan på den nya akutmottagningen kommer att vara en tredjedel större än den nuvarande. Dessutom kommer en ny ambulanshall att byggas.

– Det kommer att betyda mycket för oss och patienterna, säger Catarina Weider, chef för akutmottagningen i Hudiksvall.

Ombyggnationerna delas in i tre etapper

För att bibehålla patientsäkerheten, mottagningskapaciteten och en bra arbetsmiljö för medarbetarna delas ombyggnationerna in i tre etapper.

Det första året förväntas inga större störningar då ombyggnationerna i etapp ett pågår i apotekets gamla lokaler. Först i etapp två och tre kommer ombyggnationerna märkas i verksamheten då delar av akutmottagningen tillfälligt flyttar in i de färdigställda rummen från tidigare etapper. I den sista etappen rivs den gamla ambulanshallen för att skapa yta till en ny större hall för fyra ambulanser på samma plats.

Ombyggnaden av akuten är bara en del i en större modernisering av Hudiksvall sjukhus som pågått sedan 2017 och beräknas kosta två miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.