Massor med döda humlor i Boulognerskogen

Uppdaterad
Publicerad

Mängder med döda humlor har upptäckts på marken i Boulognerskogen i Gävle. Vilket får många att bli förvånade. Men det är inget konstigt menar Sveriges lantbruksuniversitet.

Så här års kan man upptäcka att det ligger mer humlor än vanligt på marken. Detta för att humlorna blir trötta när de samlar nektar och svälter ihjäl.

Naturens små randiga flygare – humlorna, har plötsligt börjat ligga döda i mängder på marken i bland annat Boulognerskogen. De finns de som säger att denna plötsliga död av humlor beror på att blommorna på lindarna förgiftar humlorna. Men detta stämmer inte. Det berättar Eva Forsgren, lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala för SVT Uppsala.

– Linden är en av de största nektarkällorna för humlor den här tiden på året, men det tar mycket energi från dem att flyga omkring på träden – så till slut dör de faktiskt av svält, säger Eva Forsgren.

Nektaren fungerar som humlornas kolhydratskälla. När produktionen av nektar minskar i naturen så minskar möjligheterna för humlorna att fylla på med kolhydrater, vilket leder till att de dör.

– Det brukar vara så den här tiden på året. Det är bara de nya drottningarna som lever över vintern, säger Eva Forsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.