Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Celine och Nore trivs med pedagoghundarna Yoda och Poppy – se vad barn och personal tycker är så bra med hundarna på förskolan. Foto: Barbro Sellin/SVT

Hundarna som ska hjälpa barnen på förskolan i Ovanåker: ”De är så varma och gosiga”

Publicerad

Pedagoghundarna Poppy och Yoda ska från i höst vara med barnen på Knåda förskola i Ovanåkers kommun och det är något som barnen uppskattar.

Poppy är 5 år och rasen heter miniature american shepherd. Yoda är 6 år och hennes ras heter schapendoes. Båda hundarna viftar på svansen när de ser barnen Celine och Nore. Hundarna vet vad barnen gillar och de kan lära ut olika saker.

Ser barnens behov

– Har barnen lite språkliga svårigheter så fokuserar vi på språkliga övningar som vi har tränat in med våra hundar. Har de motoriska svårigheter så kan det vara jobbigt att gå i skog och mark. Då blir det lite hinder- och motorikövningar, säger Erika Eklund.

Hundarnas mattar, Maria Lindskog och Erika Eklund, är förskollärare på Knåda förskola. Eftersom de visste att hundar ger positiv energi så bestämde de sig att söka projektpengar från SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten. Under utbildningen till hundförare så har de jobbat 50 procent och utbildat sig på 50 procent.

– Ett barn som klappar en hund mår bra. Man utsöndrar ett hormon som heter oxytocin. Det lugnar både barnen och hunden, berättar Maria Lindskog.

Än så länge finns det inget barn med allergi på förskolan men för säkerhets skull så håller man till utomhus med hundarna.

Förhoppningen är att projektet ska spridas till alla förskolor i Ovanåkers kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.