Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Labradoren Azlan ska bli larmande servicehund. ”Han kommer kunna säga till innan jag svimmar”, säger Ally Lundberg. Foto: Saga Dillner/SVT

Hunden Azlan ska varna Ally – innan hon svimmar

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Ally Lundberg från Gävle lever med H-EDS och POTS-syndrom. Sjukdomar som ger smärta, trötthet och blodtrycksfall. Nu har hon valt att träna sin egen larmande servicehund.

Den svarta labradoren Azlan är bara 17 veckor gammal men kan redan flera kommandon och tricks. Planen är att han ska hjälpa sin matte Ally i hennes vardag.

– Han kommer kunna säga till mig när jag har för hög puls, innan jag svimmar. Han kommer hjälpa mig med vanliga vardagssaker, säger Ally Lundberg.

Azlan är bara i början av sin träning men när han är klar kommer han bland annat kunna känna av via luktförändringar när matte Allys puls höjs.

– Jag kommer att träna honom genom att ta luktprover när jag har hög puls, säger Ally Lundberg.

Ally förklarar att hon tar luktprover genom att gnugga en tops i knävecket när hennes puls höjs. Hon sparar den och kan lära Azlan att reagera på lukten.

– Hundar har ju ett otroligt luktsinne, säger Ally.

H-EDS och POTS-syndrom

När Ally var liten blev hon diagnostiserad med H-EDS, en sjukdom som påverkar bland annat leder och huden – på grund av det har Ally en överrörlig kropp där smärta och stelhet är en vardag.

– På mina dåliga dagar är jag nästan förlamad, jag kan inte prata, säger Ally.

Många som lider av H-EDS har också POTS-syndrom, ett fel i nervsystemet som ger plötsliga blodtrycksfall och kan resultera i att man svimmar när man ställer sig upp.

Hör Ally Lundberg i klippet om hur hon kommer att träna Azlan

Vad Azlan kommer att hjälpa ally med

Larma om hennes puls blir för hög.

Larma innan hon svimmar.

DPT – Deep pressure therapy.

Hämta / plocka upp saker.

Hjälp vid ångest.

Hämta hjälp när hon inte kan larma själv.

Synliggöra hennes sjukdom.

Hjälp att komma upp från golvet när hon inte klarar det själv.

Ge sällskap och kärlek.

Källa: Ally Lundbergs Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.