Sjöräddningshunden Rejza på uppdrag Foto: SVT

Hunden som räddar liv till havs

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall ser att antalet räddningar ökar för varje år. Att snabbt hitta människor som har förlist kan vara avgörande för att de ska överleva. Sjöfartsverket har sedan några år tillbaka bestämt att det ska ha speciella sjöräddningshundar som kan lukta sig fram till människor i nöd i havsmiljö.

Den här kvällen fick Hudiksvalls Sjöräddningssällskap möjligheten att öva med Rejza och hennes förare, Hasse Stierna, på att hitta en person som i det här fejkade fallet tagit sig iland på en ö. Hasse guidar kaptenen så att vinden kommer rätt mot båten och läser sedan av hur Rejza reagerar. På långt håll känner hon människolukt och visar husse med nosen åt vilket håll hon vill.

– Då skallmarkerar hon. Jag är tätt efter och kanske också med annan besättningsman för att kunna undsätta personen ifråga. Vi tar reda på hur personen mår för att kunna iordningställa livräddande åtgärder, berättar Hasse Stierna.

Ännu ingen hund norr om Stockholm

Rejza är en av sex hundar i landet som sedan fem år tillbaka är certifierad sjöräddningshund. Fyra av dem finns i Stockholms skärgård och har varit ute på skarpa uppdrag tre till fyra gånger varje år. Vid många fall har det varit helt avgörande att en hund funnits för att hitta förlista personer.

Det finns alltid en hund med förare i beredskap inom Sjöräddningsällskapet, just nu ingen norr om Stockholm, men fler är inom utbildning som ska vara placerade efter Norrlandskusten. Christopher Urbán på Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall ser fram emot att de ska bli tillgängliga om de skulle behövas.

– Det skulle betyda otroligt mycket. Vad jag har förstått så kommer det att finnas två eller tre hundar i Sundsvall och det är ju otroligt roligt för Norrlandskusten. I framtiden kanske någon av oss i Hudik kan utbilda oss med hund, säger han.

Ideellt arbete

Det tar två år att utbilda en hund med förare. Hasse Stierna lägger ner mycket av sin fritid på träna hunden och att stå i beredskap om något skulle hända men någon betalning får han inte.

– Det som driver mig är att få vara med och rädda liv, säger han.

TV: Se ett längre inslag om Rejza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.