Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visselblåsare spelar en avgörande roll för journalistiken. I helgen samlas hundratals grävande journalister i Gävle. Foto: Rikard Berglin / SVT

Hundratals grävande journalister samlas i Gävle för att diskutera scoop

Publicerad

Idag inleds Grävseminariet – svensk journalistiks största evenemang – i Gävle. Över 500 journalister samlas under helgen på Konserthuset för att förkovra sig och dela ut priser. Många av de scoop som diskuteras under Gräv 2024 har en sak gemensamt – de bygger på uppgifter från visselblåsare.

– Jag kunde inte längre stå ut med de orättvisor jag såg. Jag visste att den rätta vägen var att gå till media för att jag skulle få ut informationen, eftersom jag blev inte hörd av min arbetsgivare.

Avslöjade missförhållanden

Orden kommer från den kvinna som avslöjade missförhållanden på en skola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar i Gävle. Hon beskriver en tuff period, där hon hängdes ut på sociala medier, efter att historien om den anpassade skolan publicerades – något som tärde på familjen.

Gräv i Gävle 2024

Vad skulle du säga till den som sitter på uppgifter som borde komma till allmänhetens kännedom?

– Jag skulle vilja säga ”Ge inte upp”. Men en del av mig vill också säga ”Läs på” och var förberedd på vad som kommer att hända.

I Sverige garanteras alla som lämnar uppgifter till journalister anonymitet – om de så önskar. Har du något som du anser att vi borde granska? Hör av dig till gavleborg@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gräv i Gävle 2024

Mer i ämnet