Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar barnmorskan Kristina Holmsten hur en igångsättning av en förlossning kan gå till – steg för steg. Foto: SVT

Hur går en igångsättning till? Barnmorskan visar steg för steg

Publicerad

När en förlossning ska sättas igång på konstgjord väg finns olika metoder att ta till – vissa medicinska och andra praktiska ingrepp. Barnmorskan Kristina Holmsten visar hur en igångsättning kan gå till, steg för steg, i videon.

Det finns olika anledningar till att vården tycker att en förlossning bör startas – innan kvinnan själv kommit igång.

Varför igångsättning?

Det kan handla om medicinska anledningar, att kvinnan har blivit sjuk eller att fostervattenmängden är för liten eller att barnet är för stort eller för litet för tiden, till exempel.

Förlossningar kan också startas på grund av att kvinnan har gått över 41 graviditetsveckor, och att risken för att barnet ska dö i magen därmed ökar.

Kvinnor kan också sättas igång på grund av oro eller annan psykisk ohälsa.

Igångsättning – olika metoder

Hur en igångsättning börjar beror på hur ”mogen” kvinnans kropp är för förlossningen. Det finns både medicinska och mekaniska sätt att få igång förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.