Alla har åkt förbi här, få tänker på det gamla övergivna huset. Foto: Anders Sundin/SVT

Vi tittar in i huset som blev kvar från gamla Öster

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelen Öster i Gävle har genomgått en hel del förändringar genom åren. Men det stora skiftet skedde på slutet av 60-talet när alla gamla trähus från 1800-talet revs. Fast inte riktigt alla...

Många som sett huset har säkert reagerat på att det inte riktigt passar in där det står inklämt mellan ett litet industriområde och Staketsgatsleden. Men en gång var trähuset en naturlig del av ett annat sammanhang. Det gamla trähuset i korsningen Staketgatan Norra Fiskargatan var liksom många av husen i området byggda strax efter den stora stadsbranden 1869. Ofta med uthus och utedass på gården.

Husen tilläts förfalla

Eftersom det var tänkt att Öster skulle bli ett industriområde tilläts stadsdelen förfalla så när husen revs i slutet av 1960-talet var många rätt nedgångna. Det blev inget industriområde men de gamla träkåkarna hade i början av 70-talet ersatts av ett bostadsområde av miljonprogramsmodell som trettio år senare rustats till dagens skick. Men ett hus blev kvar.....

– Det blev kvar för att far inte ville flytta, berättar Ulf Brodén som tills nyligen varit ägare till huset.

– De hade planerat att dra vägen mitt genom huset men i stället flyttade man vägen...

Kommunen har köpt huset

Nu lever inte längre Ulf Brodéns far men de efterlevande har haft ambitionen att huset skulle bevaras. Fast efter att länge ha förhandlat med kommunen om vem som skulle betala för en ny detaljplan har nu gett upp.

– Jag orkar inte längre. Jag har hållit på i 10 år, säger Ulf Brodén.

Nyligen blev det också klart att kommunen löser in huset för 2,3 miljoner kronor. Och vad som kommer att hända med de numera slitna men en gång moderna byggnaderna på gården är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.