Minskat antal ensamkommande barn behöver boende. Där stängs nu två HVB-hem i Ockelbo Foto: Jessica Gow/TT/Arkiv

HVB-hem i Ockelbo stängs – personal får gå

Publicerad

Båda de två HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn som finns i Ockelbo kommer att stängas. Det skriver kommunen på sin hemsida

Sammanlagt har kommunen kunnat erbjuda 24 platser, men nu i början av oktober är det bara 7 av de platserna som används.

Anledningen är den minskade tillströmningen av barn och ungdomar från andra länder. Hemmen ska vara stängda till årsskiftet.

Flyttas till ett stödboende

Det som kommunen nu planerar är att de sju flyttas från boendena Åsbacka och Gläntan till kommunens stödboende för utslussning i Bysjöbacke, för att sedan och avveckla HVB-hemmen. Bysjöbacke har i dag 17 ungdomar. Efter omplaceringarna kommer boendet att ha cirka 25 ungdomar i åldrarna 16-20 år.

Av de 17 anställda på de två HVB-hemmen kommer 7 att erbjudas nya tjänster på stödboendet. Omplaceringarna dit och erbjudanden om andra lediga jobb inom kommunen kommer att göras enligt turordningslista, med hänsyn tagen till kompetens och erfarenhet. 31 oktober beräknas processen vara klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer