Hybridbilen allt populärare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nyregistrerade laddningsbara hybridbilar ökade med över 200 procent i landet under juli 2016 jämfört med samma månad året innan.

För Gävleborgs län så var ökningen något mindre, knappt 70 procent. Vilket motsvara 30 stycken bilar som nyregistrerats under juli. Flest bilar finns i Gävle där nio nya laddningsbara hybridbilar registrerats den senaste månaden.

Flest nyregistreringar gjordes i kommunerna Stockholm, Solna och Lund. Det visar statistik från Trafikanalys och SCB som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Ökningen beror nog på en kombination av en ökad miljömedvetenhet hos bilköparna och att utbudet har ökat, säger Mats Wiklund, statistiker på Trafikanalys.

Laddningsbara hybridbilar är eldrivna bilar med en förbränningsmotor vars elmotor kan laddas. Elhybrider har också både elmotor och bränslemotor men kan inte laddas på el. Det är i stället förbränningsmotorn som laddar bilens elmotor. Även elhybrider ökade i antalet nya registreringar, enligt Trafikanalys och Statistiska centralbyrån (SCB).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer