Fallgroparna är många för de som tvingas hyra i andrahand i Gävle Foto: TT

Hyresgästföreningen om andrahandsmarknaden: ”Ett väldigt otryggt boende”

Publicerad

SVT Gävleborg har hittills den här veckan granskat de långa bostadsköerna till hyresrätter och det faktum att unga inte har råd att köpa lägenhet i Gävle – men var hittar Gävleborna då sina lägenheter? För grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden är andrahandslägenheter framträdande.

Men fallgroparna är många.

– Dels kan det vara överhyror och att man kan få betala några månaders hyror i deposition och sedan är de inte så pigga på att betala tillbaka, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.  ​

De huvudsakliga marknadsplatserna på internet för lägenheter i andrahand är dels Facebook, där den största gruppen för uthyrning i Gävle har drygt 12 000 medlemmar, och köp- och säljsidan Blocket.

Snittpriset för en enrummare på Blocket, bland de lägenheter som ligger uppe nu från den senaste månaden, är 4914kr. snittpriset för en tvåa är 8600 kr, vilket båda är långt över vad konsumentverket menar att exempelvis 20-24-åringar i Gävle har råd med. 

– Det gör att folk sitter och håller på lägenheter. Det är även ett otryggt boende, om man klagar så åker man ut, säger Martin Hansson.

”Andrahandsuthyrning – göder annan kriminalitet”

​Den första oktober trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för hyresvärdar att helt utan förvarning vräka en hyresgäst om lägenheten hyrs ut svart. Den olagliga är andrahandsuthyrningen är svåröverskådlig i Gävle men Gavlegårdarna tror att den är ganska omfattande och jobbar med uppföljningar vid tips. ​

– Det göder annan kriminalitet. Framförallt är det många som drar in pengar på att hyra ut till personer som är i landet illegalt, säger Martin Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.