Närmare 20 dansställen har försvunnit i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

De ligger där som minnen från fornstora dagar. En del är ruiner, andra är rivna, några används någon enstaka sommarkväll. Antalet dansställen har minskat kraftigt i länet.

Att få sig en svängom en sommarkväll på en dansloge i Gävleborg är fortfarande inga problem. Men de blir bara färre och färre dansställen. Österbacks loge i Delsbo, Gnarpsbaden, Högslogen, Forsparken i Alfta och Vårvik i Gävle är några av de dansställen som försvunnit. Enligt de beräkningar som SVT Gävleborg har gjort är det närmare ett 20 dansställen som försvunnit de senaste decennierna.

– För oss är danserna här på Nor vår guldgruva när det gäller pengar till föreningen, säger Kent Skalberg, dansansvarig hos Järvsö BK som driver danserna på Åsliden i Nor ett av de sju sommardansställen som finns kvar i Gävleborg. De övriga är Rahms loge i Forsa, Bergviksparken, Laduholmen i Forsbacka, Tors Loge i Torsåker och Ön i Hedesunda.

Dansbandet Blender spelade på Nor i Järvsö. Foto: Mikael Johansson/SVT

Att antalet dansställen minskar drabbar inte bara de som dansar, det betyder också färre arbetstillfällen för dansbanden. Den här kvällen spelade Blender på Nor och där tror kapellmästaren att det krävs mer av både dansbanden och arrangörerna för att kunna överleva i framtiden.

– Det är inte bara att slå upp portarna och ställa ett bra dansband på scenen så kommer folk. Man måste hålla en hög nivå, även om det är en loge. Det ska vara rent och snyggt, vara en trevlig miljö som folk trivs i. Både vi som band och arrangörerna måste anstränga oss mer, säger Lasse Lundberg.

Fortsätter minskningen i samma takt som under de senaste decennierna så kommer det inom några år inte att finnas väldigt få eller i värsta fall inga dansställen kvar.

– Jag är övertygad om att Nor finns kvar om tio år. Vi har många unga som dansar här, så återväxten finns, säger Kent Skalberg.

Dansställen som under sommaren inte längre har regelbundet med dans, det vill säga i genomsnitt minst två danser i månaden, under sommarmånaderna:

Gnarpsbaden (Gnarp), Bergsjöparken (Bergsjö), Högs Loge (Hudiksvall), Köpmanberget (Hudiksvall), Ljusdals Folkets park, Långnäs (Bollnäs), Forsparken (Alfta), Jössebo (Edsbyn), Hambologen (Kilafors), Delsbo Bygdegården (Delsbo), Österbacks loge (Delsbo), Färilaparken (Färila), Vårvik (Gävle),  Åmotsparken (Åmot), Jäderfors Holme (Jäderfors) och Gävleparken (Gävle).
 

Det finns säkert fler dansställen i Gävleborg som försvunnit de senaste 30 åren som vi missat. Hör gärna av er så fyller vi på listan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer