Eva Kundzins-Åström oroar sig för vindkraftparken. Foto: SVT

Iggöbor kan få vindkraftpark som granne

Uppdaterad
Publicerad

På Iggön bor man granne med havet. Linjen där hav möter himmel bildar en obruten horisont. Snart kan det bli ändring på det – de som bor på Iggön kan få nya grannar i form av en vindkraftpark med upp till 325 meter höga torn.

Företaget Svea Vind Offshore bedriver just nu ett samråd för att få in synpunkter på en planerad vindkraftpark, Utposten, som är tänkt att ligga inom synhåll från Iggön.

Ny teknik innebär att rotorerna får en större diameter, och det i sin tur att medför att de 25-40-tal kraftverk som är aktuella, kan få en högsta höjd på 325 meter.

Det har fått några Iggöbor att protestera. Läget är för nära både människor och djur, anser man.

– Jag är inte motståndare till vindkraft. Men placeringen måste anpassas till andra naturvärden, säger Björn Roos, bosatt på Iggön.

Iggöborna som SVT Nyheter Gävleborg talar med är rädda för att både de själva och fåglar ska störas av ljud från vindsnurrornas rotorer.

– Det är lågfrekventa ljud som kan störa deras orienteringsförmåga. Ljuden kan nog påverka både människor och djur, säger Björn Roos.

Gävlebukten optimal

Svea Vind Offshore framhåller att det finns regler för buller som man beräknar att följa.

– Kraftverken kommer att synas, men de ska absolut inte låta. Där finns det stränga krav, säger Maria Brolin, projektledare.

Att Svea Vind Offshore planerar först Utposten här, men sedan ytterligare två kraftparker längre ut till havs, beror bland annat på goda vindförhållanden.

– Vi har tittat på hela den svenska kusten. Då ser vi att Gävlebukten har optimala förhållanden, säger Maria Brolin.

”Jag är orolig”

Samrådet, där Iggöborna får lämna synpunkter kraftverken till havs, pågår i några veckor till. Sedan ska ett tillstånd prövas av miljödomstolen. Ingen kan idag säga om de verkligen blir av. Men Iggöbon Eva Kundzins-Åström förklarar varför vindkraftparken går på tvärs med det som gör Iggön speciell att bo på.

– Jag får kraft, kraft av att se en obruten horisont. Och så får jag ett lugn, av att sitta på en sten och titta ut mot havet, säger hon.

– Jag är orolig och då är jag inte den som oroar mig för småsaker. Men det här känns inte bra.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer