Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Lindh från Hudiksvall är en av pristagarna till årets IgNobel-pris. Foto: Privat

IgNobel-priset till Hudiksvallsson – mätte hjärtrytm på blindträff

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Lindh från Hudiksvall är en av årets mottagare av det ironiska vetenskapspriset IgNobel. Han och hans team föräras priset sedan de visat att personer på blindträff synkroniserar sina hjärtslag om de finner varandra attraktiva.

– Det är inget som vi förväntade oss men jag växte upp med att se och läsa om IgNobel-priset hela min ungdom så det är jättekul att vinna tillsammans med mitt labb, säger Daniel Lindh, numera verksam i Amsterdam.

IgNobel-priset delas ut till forskning som leder till skratt men också eftertanke. Daniel Lindh är doktor i kognitiv neurovetenskap. I hans experiment fick frivilliga försökspersoner på en musikfestival trä på sig mätutrustning som övervakade deras kroppsliga reaktioner och därefter gå på blindträff. Den evolutionära förklaringen till varför hjärtslagen hos personer som gillar varandra synkroniseras är inte helt klarlagd.

– Det visar sig att folk är ganska bra på att gissa hur snabbt en persons hjärta slår bara genom att titta på ansiktet. Det här tror man kan bero på att vi är riktigt duktiga på se olika nyanser av rött – rodnad eller till exempel attraktion, genom blod i läpparna. Det verkar vara ett sätt för oss att förstå den andra personen bättre.

Kommer man ha användning för den här forskningen om man ska på dejt?

– Jag tror inte det blir en mer lyckad dejt om du har på dig all mätutrustning, säger Daniel Lindh. 

För Daniel Lindh och hans kollegor innebär priset att deras forskning får en betydligt större spridning. Någon större monetär förtjänst blev det dock inte.

– De gav oss en sedel på tusen triljoner, från någon afrikansk valuta som inte är värd någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.