Inbrott i vattenverk i Järbo – boende uppmanas att inte dricka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Ett inbrott har upptäckts i vattenverket i Järbo. Som en säkerhetsåtgärd uppmanar Sandviken energi kunder i området att inte dricka det kommunala vattnet.

Någon har brutit upp dörrarna till Sandviken energis vattenverk i Järbo. Inget tyder på något sabotage mot vattnet men kunder uppmanas att inte dricka det innan analyser är gjorda.

– Laboratoriet ligger i Lidköping och vi har vattenprover på väg dit nu. Tidigast i morgon hoppas vi kunna gå ut med mer information, säger Ida Lindahl vid Sandviken energi.

Om vattnet ska förtäras räcker det inte att koka det, istället finns vattentankar uppställda på Åsgårdens vård- och omsorgsboende, Gullhedsskolan och Ica Nära i Järbo.

Inbrottet är polisanmält.

Inte kopplat till tidigare störning

Nyligen uppmanades boende i Järbo att koka dricksvattnet. Det berodde på en vattenläcka och har ingen koppling till nuvarande händelse.

– Det är jätteolyckligt att det här är på samma ställe men en sådan här säkerhetsåtgärd är jätteviktig, säger Ida Lindahl.

UPPDATERING: Vattnet godkänt

Sedan lunchtid 16 november är det riskfritt att dricka det kommunala kranvattnet i Järbo igen, uppger Sandvikens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.