Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minnena är många för Börje Salmings vän och lagkamrat Inge Hammarström dagen efter beskedet om dödsfallet. Foto: Stefan Larsson/SVT

Gjorde karriär tillsammans i Brynäs – Inge Hammarström om vännen Börje Salmings död: ”Det är chockartat”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags avled hockeylegendaren Börje Salming efter att ha drabbats av sjukdomen ALS. Vännen och lagkamraten i både Brynäs och Toronto, Inge Hammarström, är djupt skakad över dödsfallet.

Hör Inge Hammarström berätta om sorgen och minnena efter Börje Salming.

Inge Hammarström och Börje Salming har följts åt genom livet. Det var tillsammans med Inge Hammarström som Börje Salming klev på planet till Toronto för snart 50 år sedan och påbörja resan mot att bli legendarisk.

– Redan första träningspasset med Brynäs såg man att han hade något speciellt, säger Inge Hammarström, som träffade Börje Salming för första gången hos Börjes bror Stig.

– Jag och Stig bodde i samma hus och det var där Börje bodde den första tiden när han kom till Gävle. Det var där vår vänskap började.

Kort om Inge Hammarström

Ålder: 74 år

Bor: Gävle

Spelat för: Timrå IK, Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, St.Louis Blues

Svensk mästare fyra gånger med Brynäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.