Ingen bockbrännare i sikte – Polisen hoppas på DNA Foto: Polisen/TT

Ingen bockbrännare i sikte – Polisen hoppas på DNA

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på bockbrännaren har gått i stå. Trots bild på den mössa som gärningsmannen tappat, liksom bild på bockbrännaren själv har polisen ännu inte fått in något avgörande tips.

Trots förstärkt bevakning så stacks den berömda Gävlebocken i brand även i år. Gärningsmannen passade på när vakten var på toaletten. Den skyldige försvann sedan från platsen med en annan vakt i hasorna. Men i Gamla Gefle fick vakten ge upp då gärningsmannens försprång var för stort. Sedan dess har bockbrännaren sökts förgäves.

”Då gäller det att personen finns i registret”

Polisen sätter nu sitt hopp till den DNA-analys som ska göras av den mössa som bockbrännaren tappade när denne lämnade den övertända bocken till sitt öde.

Gävlebocken

– Vi är beroende av att få fram DNA från mössan, och då gäller det att personen redan finns i registret annars får man vänta tills han åker dit för något annat brott, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen.

Det kan dröja närmare 1-2 veckor innan provsvaren kommer.

Vädjar till allmänheten

Bilderna som figurerat i media är också det bästa som Polisen har, enligt Hedström. Men Polisen har ännu inte fått in något tips som leder utredningen framåt. Polisen fortsätter vädja till allmänheten om att höra av sig med iakttagelser kring händelsen.

– Den som har kännedom om nånting får gärna höra av sig om vad man har för iakttagelser eller tankar. Man kanske tycker att att grannen haft en sådan mössa, men inte tror att det har något samband. Men låt oss avgöra det. Ring oss så får vi avgöra, säger Hedström.

Här är mössan som polisen beslagtagit Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet